SZEG ARCHITECTS

2022. augusztus 31., szerda

Egy védett épület Varbócon

Az épületegyüttes a település központjában, a történeti településrészben helyezkedik el.



A telek lejtős, a talajvíz viszonylag magasan helyezkedik el, rétegvizek lehetségesek, a főépület déli oldalán (emelkedő oldalon) az épület alapozása és talajban lévő falai mögött torlaszvíz alakult ki. A talajban vízerek feltételezhetők, a lakóház északnyugati sarkában a pince aljzaton kimosódás formájában ez meg is jelenik. A főépület (lakóház) közel kelet-nyugati tengelyű, négy osztatú, a tornác északi tájolású. A házon belül a padló és padlásfödémek között szinteltérés van (50-52 cm). 
A lakóház eredetileg is puritán, egyszerű szerkezetű és felosztású, egyedüli díszítettséget az utcai homlokzati vakolathím és a tornác míves famunkája képviseli. A ház arányos, kompakt, jelen 21. századi igények szerint időszakos ottlakásra alkalmas.

Belső felosztása az idők folyamán nem sokat változott. Egyedül a körülbelül 80-as évek elejére tehető fürdőszobai silány válaszfalazás és lemezelt ajtók (1982-es alumínium kilinccsel) beépítése változtatta meg az alaprajzot és a ház használatát. A ház eredeti fűtő -sütő berendezése eltűnt, ám megmaradt a padláson egy húsfüstölő, aminek a kéménypillérét lecsonkították a tető héjazata alá, evvel a kéményt és a hozzá tartozó fűtő-sütő berendezés lehetőségét meg is szüntették.

A hagyományos- a házzal egynemű fűtő-sütő berendezések megszüntetésekor bekerültek az épületbe a szocialista időszakra és ettől a korszaktól máig jellemző „kocka-henger ” lemez szerkezetű idompréselt gépészeti elemek, sütő, mosogató, mosógép, villanybojler stb. és a műanyag-üveg kompozit homályos zuhanyzó is, -használatukkal jelentősen növelve a ház amúgy is magas belső víz és páratartalmát.

A szocialista időszak egyetlen elfogadható épített gépészeti technikai mementója a házban a jelenlegi fürdő- és hátsó szoba között- valószínűleg 1948 és 1972 között felépített cserépkályha. S talán a jelen használatba is bevonható felújítva a kályha mellett -mint fegyverhordozó- jelen lévő Wamsler lemezsparhelt .

Valahogy túlélte az enyészetet a tornácon improvizált (valószínűleg szélárnyékoló) deszkapalánk mögött megbúvó épített téglatűzhely.




Földszint


Padlás



Pince






















A közel elpusztult szép háromosztatú csűr, a házra majdnem merőleges észak-déli tengelyű.
Mészhabarcsos tégla-kő alapfalazatán hiányos és rovarkárosított, de még ma is monumentális - rangos ácsszerkezet nyugszik. Fa szerkezete a több évtizedes elhanyagoltságtól katasztrofális állapotban van.
Vázszerkezete tölgy, hagyományos ácskötésekkel összecsapozva, jellegzetes íves könyökfákkal merevítve. A fedélszék ugyancsak torokgerendás, mint a lakóházé. Héjazata egyszerű tetőlécezésre fektetett hornyolt cserepezés. Középső és észak-északnyugat ága szinte teljesen az enyészeté. Kivehető az északnyugati mállott alapfalazat közében az egykori pince, vagy verem.
Már csak 1/3-a- ¼ -e áll az épületnek.













Ez éppen elég volt egykori méretének, szerkezetének, részleteinek, felmérésére, dokumentálására. Ha jelen állapotban marad, további hónapjai meg vannak számlálva.




























A jelentős részben elpusztult csűrt a mai kor szellemében és használható funkcióval szükséges helyreállítani. Így marad életben, így lélegzik, így nem lesz konzerválva. Fontos, hogy küllemében, anyagában, karakterében tömegében és lehetőség szerint építészeti részleteiben csűr maradjon, akkor is ha belül funkcióváltozás történik. Az építtető a helyreállított csűrt kiegészítő lakóépületként tudja használni, a meglévő régi főépület mellet.



















FELELŐS KUTATÓK, TERVEZŐK, MŰVÉSZEK:

Szilágyi Szabolcs  okl. építész, belsőépítész tervezőművész

Szepesi Ákos okl. építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök

Mantuánó Tamás okl. statikus vezető tervező, tartószerkezeti szakértő

Papp László okl. faipari mérnök,
faanyagvédelmi-, faipari -és műemléki épületdiagnosztikai szakértő, faipari műszaki ellenőr és felelős műszaki vezető

Balogh Zsófia okl. restaurátor és faszobrász-restaurátor művész

Felmérést végezte : Lipták Zoltán okl. építészmérnök

TÁMOGATÓ:

Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Programiroda

Szakmai mentor / kapcsolattartó:
Nagy József András építészmérnök

2022 augusztus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése