SZEG ARCHITECTS

Wesselényi Utcai Baptista Gyülekezet belső udvari terme

2014 augusztus elején kért fel a A Wesselényi utcai Baptista Gyülekezet képviseletében Kübler János vezető lelkipásztor és Ionescu Claudius gyülekezeti tag -egyben a szerkezet statikus tervezője-, a Wesselényi utca 53. alatt lévő gyülekezeti ház belső udvara lefedésének építészeti kialakítására.  
               Habár az üvegtető érzékelhetően is tartószerkezeti probléma, mégis csak tudtam valamennyit hozzáadni építészetileg a térhez. A ház közel tíz éve fejlesztés tárgya, de most került sor az udvar komfortosabbá és zárttá tételére.

          Első verzióként az új szerkezetet erőtani és építészeti kialakításban megpróbáltam elválasztani az 1887-ben Bachl Feseuer építőmester által tervezett épülettől.  Mit jelent ez? Az első szint körfolyosójával egy magasságban levő üvegtetőt csak oldalnyomásával terheltem a meglevő épületre, súlyát az oszlopokkal a földszintre vezettem át a kőkonzolos folyosórészeken. Így a tervezett tető egy szimmetrikus építészeti egységet alkot s teljesen egyszerűen, korrektül kivitelezhető. A szimmetria a sarkokra, az ereszekre, felhasznált üvegekre, csomópontokra vonatkozik, viszont a tető főállásai az eltérő kiosztású kőkonzolok és a pincéből feljövő lépcső miatt feloldódik az új, ferde oszlopokban, melyek a kőkonzolok előtt helyezkednének el és hagynák a leendő pincelépcsőt kényelmesen felbukkanni. 

      A második verzióban eltűntek az oszlopok és a dekonstruktivista oszloprend eltűnésével egy klasszikusabb méltóságteljesebb tér alakult ki.


       Héjazatnak savmaratott vagy homok fújt üveget szántam. A tér szeretetvendégségnek vagy akár Istentiszteletnek is helyet tud adni, így szükség lehet arra, hogy az itt tartózkodó 50-70 ember ne „egy bérház udvarában” érezze magát, hanem egy szakrális térben, tehát kicsit meghittebben védve az esetleges első, második emeleti nézelődőktől. 


     Az első verzióban az árnyékoló vitorla külön erre a célra kialakított sodrony vagy rúdpályán fut végig. Ennek a vitorlának valami olyan anyagból kell lennie, ami kihúzott állapotban az alatta tartózkodó emberek hőjét, kibocsátott lélegzetét átengedi a tetőn a gerincszellőzőkhöz illetve a két végen kialakított ablakokhoz. A vitorla felcsévélésénél megvalósítható ennek folytonos tisztítása. (kefével szívóberendezéssel stb.)

         Az üvegtető és a meglévő épület találkozásánál a víz elvezetésén kívül a hőszigetelés és a pára lecsapódási is sarkalatos, megoldandó probléma. Úgy kell a teret megtervezni és kivitelezni is, hogy a jövőben fűthető és klimatizálható legyen. Az említett műszaki probléma miatt a körfolyosó alatti rész felvastagszik és a kőkonzolok részben eltűnnek. A kb. 25 cm vastag részben hőszigetelés, páraelvezetés, szellőztetés és világítás egyaránt jó, ha belekerül.

      Az új tér belső színvilágánál javasoltuk, hogy a fehér szín domináljon. Jó lehet egy 2 cm vastag természetes kőlábazat, esetleg valami jó minőségű gress lap. Ugyanez vonatkozik a padlóra is.


Egyelőre itt tart e szép, belső tér ügye.., de e tervek MUNKAKÖZIEK....s én is várom a folytatást megbízó gyülekezetől.


Az harmadik verzió két rajza..:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése