SZEG ARCHITECTS

2022. április 25., hétfő

Az Országos Lengyel Önkormányzat Balatonboglári Gyermeküdülő és Oktatási Központjának belsőépítészeti terve

Som Barnabás építész-belsőépítész kollegámmal és barátommal készítettük az Országos Lengyel Önkormányzat számára készült a tervet. 

A beépítendő épület a Balatonboglár egyik kis utcájában lévő bővített,- egykori "zimmer frei"-es ház. Az épület sokáig üdülőként üzemelt, míg végül az Országos Lengyel Önkormányzat vásárolta meg gyermeküdültetés céljából. Az épület 10 évnél régebbi, szerkezete és építészeti formája kialakult állapotú volt. Mivel az eredeti épület alapvetően nem üdülőnek készült, hanem családi háznak, ezért az átalakítás során az újabb üdülő célú hasznosítás a meglévő szerkezeti elrendezés, és az adott téri – geometriaii méretek miatt sok olyan csorbát szenvedett, melyeket csak belsőépítészeti megoldásokkal lehetett kiküszöbölni, vagy javítani. A belsőépítészeti tervezés azonban nem elsősorban hibajavítás céljából történt, hanem e, közösségi, pedagógiai és kulturális célú épület ember közelivé tétele végett, s hogy az itt üdülő gyermekek, fiatalok, pedagógusok egy harmonikus, barátságos és vidám környezetben dolgozhassanak vagy töltsenek el egy-egy hetet.

A belső tervezéssel kapcsolatban két alapvető követelmény volt:

-minimum 32 vendég elszállásolásának, étkeztetésének, pihenésének és     0 szabadidőtöltésének biztosítása

 

-minden szempontból gazdaságos belső tér kialakítása, úgy mint: helykihasználás, kevés, változatos, dekoratív olcsó- termék és anyaghasználat.

-ergonomikus és felhasználóbarát elrendezés, berendezés

 

Mivel az épület részben szakrális részben világi tevékenységnek otthont adó hely, melynek használata a konferenciától a gyerekzsibongásig terjed, ezért fontosnak tartottuk, hogy adjunk egy gerincet, történetet a belső térnek is.

E történet több szálon fonódik és ér össze: Az egyik a kereszténység és ennek ősi jelképe a hal, (görögül ihtüsz azaz Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó görög rövidítéséből), melyet az őskeresztények, azonosulásként, köszöntésként vagy mártírságban rajzoltak, a homokba, kenyérre, falra vagy kőbe. A második, a hal, mint „hal a vízben”, a gyerekeknek szól az életről, vagy a halszaporítás történetéről, a harmadik aspektusa a Balaton közelsége és ennek híres „látott hala” a garda mely 100 éve hatalmas rajokban a napsütésben vadászott a felszínen és ma újra a balatoni védettség és élet szimbóluma lett.

 A házban a két nemzet színeinek (piros-fehér-zöld) játékos, vegyes és karakteres használata vonul végig.

Felelős tervező: Som Barnabás építész-belsőépítész

Belsőépítész: Szilágyi Szabolcs

2022.04.25.




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése