SZEG ARCHITECTS

2014. augusztus 1., péntek

Szászfai 100 fa pad-kaláka 2014 aug.4-9.

             Az Észak-magyarországi Zemplén tövi csodaszép Szászfán a helyi fiatalokkal és idősebbekkel egy kis padot építünk...A régióban jelen lévő általános nehézségek (kevés fiatal, nehéz anyagi körülmények, borús jövőkép) ellenére sikerült a falu lakosságának maroknyi de lelkes részével kemény munkával valami maradandót alkotnunk.. 



    



              A falu egy tervet és némi fizikai segítséget kapott tőlünk, mi viszont sok sok új impulzust, keresztmetszetet Magyarország ezen eldugott részéről, egy nagy bogrács finom lecsót, szabad perceket a szabad természetben..Mindenki részesülhetett jó beszélgetésekből, frissítő esőből, izzasztó szálkás famunkából, vésésből gyalulásból...


             
            E kalákán elsősorban nem egy objektum, vagy közösségi használati tárgy építése volt a cél, hanem a falu közösségnek az építése. A közösség összefogásának jelképe a pad is, mely az „alvég” és a „felvég” összetalálkozásánál cikázik az út mellet.

            E kis pad a falu történetének reményeinek és jövőjének a szimbóluma lehet. A száz alkatrész, száz fahasáb, a közel száz telket, száz házat és 100 családot jelöli, akik a falut egykor és most lakják. A lépcsőzés, mely követi a terep emelkedését, a fejlődést, az összefogással elért egyre nagyobb célokat hivatott megjeleníteni. Az egyre emelkedő méretű támlahasábok emléket állítanak a falu egykori és jelen elöljáróinak, tanárainak, híres lakóinak.












             Mindegyik elemnek, megvan a maga szerepe, ami nélkül a pad nem állhatna, úgy ahogy a falu is félszeg, lakói nélkül. Ez egyszersmind int, vagy kérlel a maradásra s feladat keresésre, itt ezen kicsi északkeleti szegletben. Az egyes elemek kiemelését csak a teljes „közösség” megbontásával sebezésével lehet elvégezni.

            Miután a falu lakóival elkészítettük a padot, családonként mindenki belevésheti tenyérnyi jelét, monogramját, így személyessé tehetők az alkatrészek… A vésett jelek végigvonulhatnak a szerkezeten, kötik a bútort a faluhoz és a közösséghez.. 

Külön köszönet: Kiss Zsolt polgármesternek
                           Ruszó János ezermesternek
                           Mata János asztalosmesternek
                           Nagy Editnek, aki a találkát és a kalákát is szorgalmazta
                           a helyi fiataloknak:
                           Gönczi Marikának és Gönczi Gábornak
                           Dobán Boglárkának
                           és Varga Józsefnek

 Végül a 100 alkatrészből 102 lett..A helyiek szerint: "Ez a kettő mi vagyunk....Kiss Hajnalka közösségszervező meg én aki e blogot is karcolja..



 Szilágyi Szabolcs építész asztalos, Kiss Hajnalka közösségszervező

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése