SZEG ARCHITECTS

2014. október 8., szerda

Tornác vagy előtető?

Érdekes a mi magyarországi "csináldmagad" városon kívüli, vagy ha úgy tetszik Budapesten kívüli építészetünk.Mert, hogy érdekes építészet mikro, makro, vagy nano szinten, nem csak kulturálisan magasan kvalifikált (és túlterhelt) fővárosunkban figyelhető meg, hanem szerte megyéinkben s legeldugottabb falvainkban is. Itt egy egy építészeti műszaki probléma megoldására nemegyszer rafinált helyi tüzép vezetők, asztalosok, kőművesek, lakatosok, bádogosok, ácsok, üvegesek, anyagtechnológusok verődnek össze munkaidőn és kocsmán kívül vagy belül. S egy egy esetben építész is felüti a fejét a csapatban. 

Ami talán még érdekesebb, hogy sokszor napjaink agyonszabályozott, ellenőrzött világában annak rendeje és módja szerint is születik hivatal által hosszan elemzett, jóváhagyott, sőt elrendelt,  műszaki hiba vagy építészeti aránytalanság, s ugyanígy architektonikusan kifogástalan de építészt soha nem látott buherálmány az építési hivatal háta mögött, vagy esetleg vele sutyiban kézen fogva.

(A fenti gondolatra illusztrációként ajánlok egy Kelet-magyarországi, somogyi-nógrádi barangolást vagy Janáky István AZ ÉPÍTÉSZETI SZÉPSÉG REJTEKEI MAGYARORSZÁGON c. kiválló könyvét.

Szó ami szó: Ha visszatértek a barangolásból érteni fogják, hogy a szépség vagy inkább jóság, a hazai középosztály lakás- vagy környezeti nívója nem elsősorban az aktuális szabályoktól, divatoktól, trendektől vagy EU-s támogatások mértékétől függ, hanem az elmúlt 60 év szellemi, ideológiai, gazdasági és kulturális talált anyagaitól, satuitól, műszaki leírásaitól, építőitől (adottságaitól és lehetőségeitől..)

Egy ilyen magyarság, vagy hivatalosan magyar lakosság életvitelét jellemzően és maximálisan kiszolgáló építészeti elem a külső és belső tereket összekötő, szétválasztó vagy egymásra hangoló tornác. 
fűrészelt lucfenyő tornác Kászonjakabfalváról

Ez eleinte a parasztság és a népi építészet szükséges és jellegzetes tektonikus eleme volt a három osztatú parasztházon, később az öntudatos polgársodó nemzet arisztokratikus házdíszévé vált, többé kevésbé elhagyva a mezőgazdasági kellékeket és a sáros bocskort, vagy csizmát.
 egy "emeletes" tornác Szovátáról


 E tér eredetileg termény szárításra, szerszám és faanyag tárolására szolgált, s védte a nedvességre kényes vályogtégla vagy borona falat az esőtől, minket lakókat pedig elsősorban a naptól.tornác részlete az Őrségből

Manapság a "tornácokon" crosks papucsot találunk bőrcsizma helyett, és kis műanyag traktort sáros kapa helyett, s ez így van rendjén mai felgyorsult, önellátóból szolgáltatóvá vált világunkban. Hol a tornácok alatt már nem órákat vagy hétvégéket töltünk, hanem sokszor csak a kilépés és a belépés pillanatnyi szükségének teszünk eleget. Sajnos. Merthogy a tornác összehozta ám a szomszédokat (elegen elfértek alatta), helyet adott az intimitásnak (nem a közeli diszkó ricsajában kellett szerelmet vallani a kedvesnek, ha nem akarták a szülők jelenlétét). Helyet adott a deszkának, paprikának, kukoricának száradni, s az uborkának kovászolódni.. 


"lopott" azaz zárt tornác részlete belülről Csíkszeredából 

Sajnos a 60-es években új gazdasági ideológiai, higiéniai és esztétikai irányelvek központi meghirdetésével megjelent a sztahanovista szellemben épülő, azóta már sok esetben értéket képviselő és a mai lila-rózsaszín "ki mit tud" építészethez képest egységes sátortetős kockaház sor. Ami egyszersmind eltakarította  a kommunisztikus eszméknek ellentmondó, "utcáról áttekinthetetlen" ósdi, gazdaságtalan személyességet és személyes vagyont identitást tudást vendégszeretet egyszóval őszinteséget egyéniséget megmutató tornácot és vele együtt a hosszúházat is. Ám a tornácra vagy "tornácra" mindig igény lesz.


kényszerű üveg tornác részlete valahol Magyarországon

Az új tyúktojás hasonlóságú kalorikus házak nem elégítették ki a magyar vidék lakóinak ornamentikához, téri változatossághoz, színhez és fényjátékhoz szokott igényeit, amit a "gazdaságos" típustervek gyártói a rajzasztalok mellől nem érzékelhettek, vagy nem volt szabad érzékelniük.
S ekkor fogalmazódott meg és szökkent szárba a házi elő tető és csináld magad tornác sárga drótüvegből, poliészter hullámlemezből, fémlemezből, maradék hátsókerti anyagból. 
 De elvásott ez is s ma a vidéki házainak jelentős része hiányolja e tagját, végtagját kapuját, hol a gondolat s a lélegzet óvva válhatott szabaddá miellőtt a vad világba lépett ki, vagy a család melegébe be az ember.

 
 Egy zenészbarátom tornáca Érden a ház felújítása és átalakítás előtt,

 közben......

és után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése