SZEG ARCHITECTS

2017. április 11., kedd

MEGISMERŐ MŰHELY PADKALÁKA 2017. MÁJUS 1.

A Közös Híd Egyesület 2016 végén megnyert egy pályázatot, aminek keretében sor kerülhetett olyan projektre, amire egy nagyvárosi lakótelepen ritkán szokott sor kerülni. Így esett a padkaláka a Budapest IX. kerület ferencvárosi József Attila - lakótelep nagy játszóterére. 
A projekt alapvető célja az építés volt, azonban ez elsősorban nem egy bútor, vagy építmény létrehozása irányult, hanem közösségek és kapcsolatok létrehozására az Üllői úton innen és túl. Így lett a MEGISMERŐ MŰHELY a Külső-Üllői Úti Református Gyülekezet (KÜLLŐ), az Országos Görög Önkormányzat, a lakótelepen működő Anyahajó közösség, a Wekerle telepi 93. számú Erő Cserkészcsapat és a József Attila - lakótelepen élő fiatalok, különösen a Körösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola 8. osztályos diákjainak közös olvasztóüstje.
Míg Erdélyben viszonylag "egyszerű" egy kalákát összehozni, mert egy falusi kisközösségben könnyebben kerül lelkes, szerszámot kezelő, idős, vagy fiatal, s a polgármester is szinte egy személyben tud a faluközösséggel a kaláka mögött teljes mellszélességgel kiállni, az építőanyag pedig az erdőben "terem", addig ez Budapesten egy lakótelepen sokkal nehezebb feladat.
Itt először is kell egy nagyon jó terv, ami egyszerűen, gyorsan, biztonságosan, kiszámíthatóan, költséghatékonyan és közösség-centrikusan kivitelezhető. Kellenek az összetartó közösségek, melyek sajnos a politika és a média hatására egyre kevéssé keresik egymással a kapcsolatot és egyre nagyobb előítéletekkel lehetnek egymás iránt. Kell egy hosszú hétvége, hogy a heti hajszából megtérjenek az emberek. Kellenek lelkes iparosok, kivitelező cégek, akik vállalják a civilekkel való együtt dolgozást. Szükség van a naprakész terjesztő, hírvivő hálózatokra, templomokra, iskolákra az akció meghirdetéséhez. Szükség van több hatóság együttműködésére, mint Katasztrófavédelem, Önkormányzat, Területkezelő, Főépítészi Hivatal... s itt is megkaptuk a Polgármester Úr teljes mellszélességét.
Az ötletpályázatot több iskolában hirdettük meg, ahol rajz és média órákon lehetett foglalkozni a környezettel, az emberek szükségleteivel, avval, hogy az utca emberének milyen építményre is lehetne (még) szüksége és hol legyen ez.
A „kígyópad” ötlete a Kőrösi Csoma Sándor Általános iskola 8/a osztályos tanulójától, Molnár Zitától származik. Az ötletek megvalósításában a használhatóság, az ötletesség, az egyszerű, -közösségben való - elkészítés, a már meglévő környezetünk szépítése, az ehhez való hozzátétel, az aktualizálható, védhető, helyszín és az anyagi szempontok mind közrejátszottak. 


8/a osztályos Molnár Zita rajza, mely a megvalósulás alapjául szolgált
Kőrösi Csoma Sándor Kéttanyelvű Általános Iskola



A kiválasztott jobb sorsra érdemes "üldögélő betontámfal" a focipálya mellett





A majdani 32 m hosszú pad keresztmetszeti részletterve


































A rajzokért köszönet a Körösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola 8. osztályos diákjainak, Vajdáné Márián Annamária rajztanárnak és Kapocsi Tímea iskolaigazgatónak.

Köszönet az építkezésért:
A József Attila Lakótelep közösségének
A Külső-Üllői Úti Református Gyülekezetnek

A támogatásért:
Nemzeti Együttműködési Alapnak

2017 júniusától, a teljes tér felújítás alá került, állami és önkormányzati támogatással.
Érdemes lesz majd megnézni!

Szöveg: Szilágyi-Kiss hajnalka, Szilágyi Szabolcs
     Fotó: Szilágyi-Kiss Hajnalka

2017.07.03.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése