SZEG ARCHITECTS

2017. május 27., szombat

Egy ház alakú ház Kismarosra

Néhányan kérdezik tőlem (főként leendő építtetők), hogy hova tűntek az építészeti folyóiratokból a ház alakú házak. -Mert, hogy nekik van egy elképzelésük a házról, de ahhoz, hogy hagyományos alapokból indulhassanak ki, el kell utazniuk: Gyimesbe, a Balaton felvidékre, Somogyba, az Alföldre, Nógrádba, a tehetősebbekenek Toszkánába, Bretagne-ba, Skóciába. Még ajánlhatnám a Szász és sváb vidékeket, a lengyel és cseh kisvárosokat, de Budát és Visegrádot is.

Tehát, hol vannak a ház alakú házak?

Pesten: Tisztviselő telep, Wekerle telep, Andrássy út, Napraforgó utca, vagy az egykori Ganz, Beszkárt, Mávag bérházak, Rákosrendező környéki téglaszépségek (nem csak lakóházak, hanem víztornyok, őrházak, bakterházak) a Gázgyári lakótelep Óbudán. Az omladozó egykori Csepel művek csarnokai. Aztán a 20-as 30-as évek villái,  a Hűvösvölgyben, a Rózsadombon (Jánoshegyi kilátó, annak, aki kirándulna Pestről) Miskolcon a vasgyári kolónia épületei. El lehet nézni az Őrségbe: Pityerszerre.  Szép polgári villák vannak Balatonfüreden, Kővágóörsön, de a Balaton déli partján is. Aztán ott a Szennai skanzen, Nógrádban Nézsa, Hollókő... A Hortobágyon a Meggyes csárda, a közelmúltban helyreállított Füzéri vár, a Zemplénben, vagy a Vizsolyi templom, Göncön a Huszita ház. 

Ha külföldre megyünk irányadóak a Hanza városok lakóépületei, raktárai céhházai, sorházai.
Ajánlom például, Brémát. Hollandiában a Kinderdijk környékét. Angliában York, Glasgow, Edinburgh városát! Oroszországban a kicsitől a monumentálisig: Karélia vidékétől Szentpétervárig, a Moszkva közeli Kolomna városát. Grúziában a Svaneti régiót vagy a fővárost Tbiliszit, aztán Kutaiszit. Franciaországaban Bordeaux-ot és környékét, Saint Émilion-tn a kis "borvárost".

Egyszóval van miből építkeznünk itthon és külföldről egyaránt. A fent említett városok, falvak kulturális és etnikai, vallási gyökerei teljesen különbözőek, különbözhetnek. Mégis van bennük egy egység. Ez az egység egy erős identitáson alapuló organikus fejlődés, természetes-, tektonikus rend, a természetes anyagok szerkezetéből fajsúlyából származó elkerülhetetlen-, embert és az ember értékei előállítását szellemi, anyagi és fizikai védelmét szolgáló architektúra, amely sok esetben nem függ az anyagiaktól, inkább csak a rend szeretetétől, a hagyományok, a hit, vagy a vallás megőrzésétől, a fellelhető helyi építőanyagok típusától. A kortárs épületek is felveszik ezt a több évszázados, vagy évezredes ritmust, habár anyagaik 21. századiak, még is beillesszkednek ebbe a régi szövetbe és néhány év alatt gyökeret eresztenek. (Nehezen összehasonlítható az Ermitázs mennyezete a tákosi mezitlábas Notre-Dame fakazettáival.)

Visszatérve az építészeti folyóiratokra. Talán szükség lenne az alapokra, a miértekre, hogy mi a különbség a vintage (régies-régieskedő), a retro és a kolloniál (gyarmati) stílus között,  hogy árban, hangulatában és minőségében mi a különbség a magasfényű fehér, az antikolt dombornyomott bútorlap mintázatú és egy természetes fa (fenyő-bükk-tölgy) konyha között. Mit jelent a szín, az erezet, a tömeg, a forma, a tappintás és érzékelés az építészetben. Hogy nem csak aktuális trendek érhetők tetten, egy-egy típus építőanyagnál, hanem annak jó esetben akár több száz éves vonzata is lehet, amely a világ, különböző kultúráihoz, térségeihez köthető. Hogy új, vagy felújított házunk megformálásában fellelhető a mag, gyermekkori vágyunk, élményeink, múltunk, származásunk... S ha elindulunk akár a fatelepre, akár az Ikeába, tudatosan induljunk. Persze ott van a nyári "tákolt" bungaló emléke is a Velencei tóról, ami egy játékos könnyed emlék vagy a  nyári frissítően  hűvös fehér templomok emléke a balatonfelvidékről, ami emelkedettséget ad... Fontosak ezek. Fontosabbak mint a trendek.
  
A következő ház Kismarosra készült...Sváb-szász zárt tömeg, hozzáadva a mi dunai napfényünk és nyitott tornácunk.







Földszint


Tetőtér


























Tervező: Szilágyi Szabolcs
2017.05.28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése