SZEG ARCHITECTS

2019. december 12., csütörtök

Szigligeti ház

    E munka Szigligetre, Szigligethez szólt, s az Óvár alatti erdős rész akácos bozótjából alakított ki kies nyaraló teret és házat egy kedves házaspárnak és gyermekeiknek. Aki ismeri Szigligetet, tudja, hogy változatos dombos hegyes vidék, hol a fák között s szőlők fölött itt ott lopva, itt ott tisztán s szertenézve lehet látni a Balaton kék-zöld-azúr-opál vizét.




Szigliget Óvár

      A tó és környező domborzatai a földtörténeti középkorban, pannon mészkövön jöttek létre. Későbbi vulkanikus tevékenység során alakultak ki szeretett északi part menti szőlőhegyeink, melynek feltörő magmájából, megkeményedve jöttek létre andezit és bazaltkúpjaink, többek közt a Badacsony és Szigliget is. Ezen egykori vulkánok mára már csak tanúi a kezdeti 700-1200 fokos lávakitöréseknek, melyeknek kb. 40 m vastag anyagába véstük bele e házat.
      Az épület "belül nagyobb, mint kívül". A hegy lejtéséből adódik, hogy az utca felől az eresz, a bokánknál van, míg a Balaton felé 2 emeletnyi magasságot és szép kilátást tudtunk biztosítani. A ház hagyományos tömegű. Kis zamatot adtunk neki a lépcsőház "ablaktüskéjével", ahonnan szép kilátás nyílik a közeli kis templomra. Törekedtünk a hagyományos tájolásra, tömegre, azonban a ház anyagaiban, szellősségében, belső alakításában mai, napfényes, világos. A tető kissé szigorú, a helyi bazaltot, és bazalttufát idézi színében. Ezt a szigorúságot a világos vakolat és az ablakok oldják, a helyi növényzettel.


 A telek, ahol építkeztünk

 

I. skicc


 
látványtervek

 2013-2019


Tervezők:   Építészet : Szilágyi Szabolcs, munkatárs : Szabó János 
                                     (SZEG Építészműhely)
                        Statika: Ionescu Cludius  
           Épületgépészet: Balla Júlia               É-GÉTI Tervezési Bt. 
      Épületvillamosság: Sápi József              Orfireusz   Kft.
      Generálkivitelezés: Epres Róbert
                            

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése