SZEG ARCHITECTS

2012. november 30., péntek

Telepíthető lakóblokk rendszer a megismeréshez / CELL, Carried Element Light Living



Korunk égető problémája a természet védelme, a Földünk egészségének megőrzése. Természetes környezetünk körültekintő és hatékony védelméhez meg kell ismernünk azt. Fel kell térképeznünk és tanulmányoznunk kell a természetben végbemenő organikus folyamatokat. Ehhez nem elég a műholdak leképezte domborzati-vízrajzi térkép otthoni szemlélése, a számítógépes technológia laboratóriumi alkalmazása, vagy a természetet megszelídítő nagyvárosi „zöld program”, „ökodesign” és „green architecture”.áldásos hatásának passzív élvezete és szemlélése.

A TERMÉSZET MEGISMERÉSÉHEZ KI KELL MENNI A TERMÉSZETBE!, FEL KELL MENNI A HEGYCSÚCSOKRA, MEG KELL LAPULNI AZ ŐSERDŐKBEN, EL KELL MERÜLNI A TENGEREKBEN ÉS TAVAKBAN, ÉLETBEN KELL MARADNI A SIVATAGOKBAN ÉS JÉG HÁTÁN IS!

A természet tanulmányozásához korunkban, a legfejlettebb módszereket és eszközöket, s legfőképp magunkat, ki kell vinnünk az egyetemekből, a laboratóriumokból és kutatóintézetekből az anyaföldre, a Földre amit szeretünk amit meg szeretnénk ismerni melynek szívveréséért felelősek vagyunk, mind szakemberként, mind emberként.

E hőszigetelt térhálósan szerelhető „sejtek” lehetővé teszik a világ számos szélsőséges helyén történő kutató felfedező munkát, a viszonylag kényelmes lakást és közösségi létet. A tudományos munkán kívül e kapszulák optimális helyet biztosíthatnak az extrém körülményeket és kalandokat kereső turistáknak, hegymászóknak és természetjáróknak is.

A szerkezet, a grafit atomrácsából eredő, de leginkább az összezömített egyforma nagyságú golyókhoz hasonlító, 2,75 m oldalhosszúságú hatszögháló alaprajzra szerkesztett geometrikus térháló, mely síkban és a tér három irányába egyaránt stabilan építhető és szerelhető. Az egyes sejtek helikopteres telepítéssel kerülnek a végleges helyükre. Erre szolgál a kapszulák tetején és ennek alumínium szerkezetéhez rögzített három darab fül. A testek hatszögalapú tárcsáikkal egymáshoz kapcsolódva vállnak épületté. Az összeépített blokkok között és fölött közvetlen átjárás lehetséges. Így épülhet egymás mellé magán-, közösségi- és közlekedő egység. A sejtrendszer bármilyen terephez stabilan rögzíthető hüvelyes-, rácsos tartó elven működő rúdrendszerével és keményfém dübeles feszítőpászmáival.

A rendszert alkotó sejt alumínium vázszerkezetű falát, 1cm vastag karbonszál erősítésű epoxy gyanta külső héj, egy 25 cm vastag habosított hőszigetelő kitöltő köztes réteg és egy 2cm vastag rétegelt lemez belső burkolat alkotja.

A lakókapszula alsó -„összefolyó”- részében, szekcionáltan vannak elhelyezve szennyvíztartályok, a hűtőrendszer, és az egyéb gépészeti egységek. Felettük, a padló alatt a fűtőpanelek találhatók. A kapszula süvegében a lakótér felett a szellőző és hűtő egységek kaptak helyet.

A lakóegység téri beosztása egyszerű és praktikus. Két oldalt szimmetrikusan a vizesblokkok (konyha, wc, zuhanyzó) és egy hátizsáktároló található. Középre egy lehajtható asztal, fölé hűtő, mellé két előre kifordítható ágy van szerelve. A harmadik (fix) ágy, az egyik ágy felett a felső tárlószekrénnyel ételemben található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése