SZEG ARCHITECTS

2012. december 4., kedd

AXIS Építésziroda Kft. / AXIS Architect office Ltd.

A murgai híd - Vándorépítész pályázat / Bridge of Murga - Competition of Circuit school


Murga, hajdani takaros sváb falu Szekszárd közelében. A patak, ami általában erecske, jellegzetes természeti eleme a falunak elválaszt és összeköt. A falu nélkülözhetetlen építménye a híd, a mely ugyanolyan fontos itt, mint Pesten bármelyik hidunk. A felújított híd közösségszervező hellyé válhat. A meglévő szerkezet egy egyívű, dongaboltozatos tömör téglaépítmény, egy bitumenes autóúttal és egy szalagkorláttal. Én a hidat, - eltávolítva a szalagkorlátot és megerősítve a betonszerkezetet- egy új, acél-tölgyfa korlát és padrendszerrel valamint egy helyi tömör tégla útburkolattal egészítettem ki.

Murga is a quondam kraut village near Szekszárd in Hungary. The village run in a bluff, loess wall closed valley. The brook is marked element of the place, detaches and links simultaneously. Indispensable object is the bridge, which is same important here then the other famous bridges in Budapest. The restored bridge can to be became a public place in the village. The extant structure is a vaulted brick build-up with a blacktopped road and a metal crash barrier. I extracted the metal parapet and fixed the concrete structure. After these I gave a new metal - oak wood parapet and bench system for the bridge and I veneered with local brick the road.

Egy murgai sváb ház újragondolása (önálló tervezés) / Reconsideration of a krauthouse of Murga (separate design)

A murgai sváb polgárházak nagy belmagassággal, sorolt-, ajtótengelyre felfűzött-, tornácról nyíló tágas szobákkal és művészi részletekkel épültek. Jellegzetességük egy díszes, ámde használaton kívüli ajtó az utcai bütühomlokzaton. Ezt állítólag csak temetések alkalmával nyitották meg és emelték ki rajta a koporsót. Nekünk e házakat a mai kor igényei szerint újra kellett értelmeznünk. Tartani próbáltam a ház tömegeit, a részletképzés igényességét és a hagyományos homlokzati ajtót.


The kraut houses of Murga have big headroom, counted-, axle-, stitched- ample rooms which open to the long arcade. Every house has artistic details and a characteristic door on the facade in side of the street. Reportedly this door was used at funeral, because the coffin was get out on it. We had to reconsideration the house by the present-day claims. I tried to stay the volume of the old houses, high standard of those and the conventional door on the street side facade.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése