SZEG ARCHITECTS

2012. december 4., kedd

MÉRMŰ Stúdió / Mérmű Studio

Vezető tervező / Master: Dr. Szűcs Endre építész / architect

Tóth Béla háza Balatonakaliban. A tulajdonos egykori születési helyére, Balatonakali legrégebbi falurészébe szeretett volna visszaköltözni. Ugyan az ő egykori szülőházában már egy másik család lakik, de átellenben sikerült megvásárolnia egy 1800-as évek végén épült műemlék parasztházat. Ezt a házat kellett a mai kor és a megbízó jelen igényei szerint élhető lakhellyé változtatni.

A megbízó szeretett volna egy kódisállást (koldus állás, előtető nyugat-magyarországi megnevezése), ami a későbbi tervekben lekerült a rajzokról.
Az egykori pajta hatalmas nappalivá alakul, benne család- és térszervezőként egy búbos kemencével, ami köré csiga szerűen lépcső fut fel a tetőtéri lakrészekbe.


Az utolsó vándoriskolás munka a Mérmű Építész Irodában egy komáromi pár családi háza volt. A vezető tervező, Szűcs Endre és Szilágyi Szabolcs is készített rá több alaprajzi koncepciót. Alább Szűcs Endre alaprajzi koncepciója látható Szilágyi Szabolcs külső részletformálásával. Endre alapvetően egy klasszikusabb, modern technológiáktól mentesebb, zömökebb házat képzelt el, Szabolcs megpróbálta a mai kor vívmányait belecsempészni egy felvidéket idéző házformába.
 Az Endre által tervezett lapos tetős garázs tetejét Szabolcs napozó- és fürdőteraszként hasznosította. Az árnyékolást automata zsalugáterek biztosították.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése