SZEG ARCHITECTS

2012. december 4., kedd

Zempléni üdülőház - Vándordiploma, 2012

Szilágyi Szabolcs: Üdülőház a Zemplénben"E zempléni erdei házat a Hadas Építész Műteremben terveztem Rudolf Mihály DLA Miskolci építész felügyeletével. Ez az első önállóan tervezett lakóházam. Rudolf Mihály szinte teljesen szabad kezet adott a ház formálásában, s én a saját téri- és formavilágom használatán kívül törekedtem a „Hadasos” karakter megjelenítésére, modern eszközökkel. A „Hadasos” jegyek?: Helyi kulturális, építészeti és művészeti értékek alapként, természetes anyagok, , klasszikus, tömegformálás és anyaghasználat, magas tető, iparművészeti színvonalú részletek, játékos-zegzugos térkapcsolatok és persze az elmaradhatatlan napóra.
A ház tágabb építészeti környezete többek közt a Füzéri vár, a gönci és vizsolyi református templomok, a huszita ház, vagy a Füzérradványi kastély. A térségre jellemző táji hangulat és építészeti kép, a hűvös zempléni dimbek-dombok között megbúvó zömök kőépítésű erődítményszerű kicsi, de mégis monumentálisnak ható magas tetős kis párkánykiállású épületek. A zempléni házakat az északi „magyar vadon” párás lomberdő illata és csontig ható frissessége öleli körül. Az ember itt vágyik a természetességre, a védelemre, a nyugalomra és magába szívni, megérteni a hely ősi, középkorból áramló elemi üzenetét.
A ház egy több évszázados tölgyfák övezte enyhén lejtős területen áll. A megbízó kívánsága volt, hogy két gyermekének külön- külön bejáratú lakrésze és fürdőszobája legyen, valamint, hogy saját magának egy dolgozó szoba is kerüljön az épületbe. A tömegeket és külső megjelenést a szimmetria és az aszimmetria párbeszédére, a belső tereket és a bútorokat az erdő, és a napfény szinte kézzel fogható közelségére szerveztem. A homlokzati falak szendvics szerkezetűek, kívül Bodrogkeresztúri tufakő burkolattal. A födémek pórfödémek, de bennmaradó fa zsaluzatként egy jól burkolható és masszív vasbeton lemezt hordoznak. A tetőre engóbozott egyenes vágású matt sötétszürke cserép került. A ház fűtését segíti majd egy hatalmas cserépkályha a földszinten és egy kisebb vaskályha az emeleti dolgozószobában.
A ház egységességéhez és szépségéhez az kivitelezők szakmaszeretete és a Hadasban kapott építészeti útmutatás és kollegiális segítség egyaránt hozzájárult. Köszönet ezért Rudolf Mihálynak, a Hadas építésziroda munkatársainak, Kalydy Zoltán statikus tervezőnek, és a Majoros és Társ Faipari Kft. asztalos szakembereinek. A napórát László Dániel festőművész készítette."


Fotókat készítették: Rudolf Mihály, Lipták Zoltán, Széllné Mercz Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése