SZEG ARCHITECTS

2015. december 21., hétfő

Egyik oldal

           Felújítunk egy homlokzatot a Tisztviselőtelepen. A ház az 1800-as  évek végén épült neoromán stílusban. Egykor egy családé volt e ház, a hatalmas kerttel diófákkal, akáccal, hársakkal. A homlokzatokon a 19. századvégi historizáló kedv ugyanúgy látszik, mint az akkortájt közös igénnyé vált belső higiénia... Több mint 100 év alatt a homlokzat ugyanúgy megtöredezett , mint a Tisztviselőtelepre jellemző egységesség, vagy az itt lakók homogenitása. Mostanában azonban újra egységesedik a Tisztviselőtelep építészeti megjelenése, a házak megújulnak s lassan a lakóközösség is fiatalodik.
          A mi házunk egyik lakója is fáradságos munkával nyert egy homlokzatfelújítási pályázatot, amit e szép ház és lakói, -mert hogy ma már e háznak nem 1, hanem több lakója is van- meg is nyertek.
Mi a támogatásból és a lakók önerejéből a ház mind a négy oldalával jót tettünk. S hogy milyen a 4 homlokzata?:

-megbízók
-tervezők
-hatóság 
-és kivitelezők

  előtte


 










             Ha nem áldozunk a ház 4 "falára-homlokzatára", vagy az egyik falat nem vetjük alá a "felújításnak", azt mind a négy fal, sőt egy idő után a tető is megsínyli. A ház összes fala felelős, azért, hogy a főfalakból zárt hibátlan káva legyen, ami bent tart meleget, családot szomszédságot, egyetértést, megértést, nem utolsó sorban pénzt és időt is.






    Részlettervek a ház párkányára és kerti szoborfülkéjébe
 
           A Tisztviselőtelep, nem a korabeli gazdagok kezdeményezésére épült fel, hanem épp ellenkezőleg: kispénzű tisztviselők számára. Egy 1883-as budapesti lakásügyi jelentés arról tájékoztat ugyanis, hogy a 19. század utolsó évtizedeiben komoly lakáshiány volt a fejlődő fővárosban. Egy jobb színvonalú lakás bérlete pedig olyan magas volt, hogy egy fővárosi alkalmazott, állami hivatalnok, kistisztviselő nem tudta volna megfizetni. Ezért aztán ezek az emberek kávéházakban ütötték el az időt ahelyett, hogy a családjukkal töltötték volna a napjukat vagy estéjüket. Így a főváros úgy határozott, hogy kedvezményekkel igyekszik támogatni az építkezni vágyókat, mégpedig családi ház építésére ösztönözve őket.

             E ház felújítását A Fővárosi- és VIII. kerületi önkormányzat és Örökségvédelmi hivatali is támogatta nem csak jóváhagyással, hanem anyagiakban és ügyvitelben is. Ez példaértékű, itt a 8. kerületben, ami nem a multi milliárdos beruházásoktól és ezek sikertelenségétől hangos, hála Istennek egyenlőre.
            


2 oldal a 4-ből

         


  

           A házhoz rengeteg szép (ugyan repedt és kopott, de felhasználható és kijavítható) lépcsőfok, fedkő, párkánydarab, kerítés oszlopfő tartozik. Mivel ezeket ma már költségesen és nagy üggyel-, bajjal készítik el, ezért ezeket sem szabad „lomtalanítani”. 

 
  A mi feladatunk eredetileg csak az elő tető megtervezése volt, amit Czimbalmos Réka egykori építész társamtól szívesen vállaltam el.

               A házhoz terveztünk egy új üveg elő tetőt. Ez nagyrészt hagyja érvényesülni az évszázados homlokzatot a rizalitokkal és párkányzattal. Az új fém-üveg szerkezet, az időközben (II. világháború alatt) eltűnt tagozatok hiányát is némiképp orvosolja, barátságossá, egyszersmind előkelővé és légiessé varázsolva e viharvert erődítményt. 

 
  Egy szárazabb műszaki rajz, mint a 100 évvel ezelőtti.

  

 s látványtervek a most-ból

          1887-ben megkezdődött a kertvárosias jellegű lakásépítés a Budapesti Tisztviselők Házépítő Egyesülete szervezésében, s reméljük, hogy ez most 2015-16ban sem áll meg. Az egykori MÁVAG vezetőinek jelentős része lakott itt. Bár lehetne ma is erős GANZUNK - MÁVAGUNK, hogy épülhessenek városrészek nekik és családjaiknak. Budapest egyik legszebb része, ez, a pesti "Rózsadomb" a Tisztviselő telep.

Reméljük tavasszal sor kerül a másik 2 oldal helyreállítására is. hasonló minőségben.

   (Felhasznált irodalom: Pap Zsolt-Pruzsinszky József: Száz meg tizenöt év. A Budapest-józsefvárosi Tisztviselőtelep 115 éves története I-IV. Kereskedelmi forgalomban nem kapható. Kiadja a Széchenyista Öregdiákok Baráti Társasága.; tisztviselőtelep.hu)
 
Az épület felújítási tervét Rozgonyi Zsuzsanna (É011799) okleveles építészmérnök és Czimbalmos Réka építész társam készítette.  Köszönet az jó alapanyagért és a rajzi archívumért. A fém-beton tervezési munkáért és tanácsadásért köszönet Kálozi Istvánnak a Fémépszer Kft.-től és Ionescu Claudius statikus tervezőnek. Gépészeti tanácsadásért Papp Zsuzsanna épületgépész tervezőnek, felelős műszaki vezetésért Révhelyi Györgynek.

Köszönet a segítségért és mindenkori koordinációért:

Aczél Botond lakónak
A Fővárosi és VIII. kerületi Építési és Örökségvédelmi hivataloknak  
A VIII. kerületi Önkormányzat Gazdálkodási Osztályának
A VIII. kerületi Önkormányzat Főépítészi hivatalának

valamint:

a STRAPAKŐ Kft.-nek, Madarász Zoltánnak és munkatársainak az aprólékos kőműves munkákért
Erdei Rebeka formatervező művésznek az épületszobrászati munkákért
Sárga György kőfaragónak és munkatársainak a lábazat elkészítéséért
Cinkotai Lászlónak a villanyszerelésért.

Fotó és további koordináció (és tervek) : SZEG Építészműhely Kft. Szilágyi Szabolcs

2015.12.21.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése