SZEG ARCHITECTS

2015. december 23., szerda

Feladat nem csak építészeknek

Megérteni 
(lehetne a válasz a címre mindenkinek nekünk építészeknek, megbízóknak, hatóságnak és kivitelezőknek.)  

Sokan kérdezik meg tőlünk, hogy mennyibe kerül egy ház tervezése, vagy hogy mennyibe kerül egy 150 négyzetméteres ház tervezése tetőtérrel pincével. Más internetes oldalakon a következőket olvashatjuk:

Tervezés: 1500- 2700Ft/ négyzetméter

Mi még az alábbival is kiegészíthetjük: 500- 6000Ft/ négyzetméter.

Hogy miért? Mert valaki elsőre egy kicsit akar és azt szellemileg, testileg érzelmileg és anyagilag be is lakja. 1. verzió, szép jó, gazdaságos és testhez álló. Ha ez épp "csak" egy konyha, akkor 500/ négyzetméter, függőlegesen vízszintesen.... Ám ha a megbízó nem tudja mit akar pontosan, akkor nekünk is nehéz árakat mondani.

Egy autószalonban ki lehet próbálni az autókat, ám egy háznál minimum meg kell rajzolni a típusokat, s nem mindegy itt sem, hogy valami fapados, katalizátoros, utánégetős vagy A++-os.., Valamint az autószalon legalább vízszintes és nincs nyakig érő agyagos sár.

Sokszor az első verziótól idegenkednek, aztán 6.-ra visszatérnek ehhez. Nekünk ekkor mind a köztes 5-öt meg kell terveznünk és a megbízónak minimum 2 többletet ki is kell fizetni. Egy tisztességes családi ház engedélyezési szintű megtervezése (ebből hazánkban már építenek is.) két hónap. Aki ennél gyorsabb, az vagy összecsapja, vagy mindenki barát az ország önkormányzatainál, építési hatóságainál és szakhatóságainál, vagy fillent, vagy nagyzol.. azaz "kis-zel".

Sokan kérdezik tőlünk, hogy az új építési törvények függvényében mi lesz a háztervezés és építés jövője 2016-ban. Mi a  következőket valljuk: Mindent elkészítünk ami egy ház felépítéséhez kell hiánytalanul (még többet is) és mindent ahhoz, ami a tervbeadáshoz kell. Ez utóbbit nehezebb lesz, mert a törvények szinte 3 hónaponta  változnak, s mire aktualizálódik egy tervbeadás, addigra "hiánypótlásra" írják ki az új törvényeknek nem eleget tevő terveket. A hiánypótlásra 20 napon belül kell reagálni, teljesíteni, vagy teljesítési idő hosszabbítását kérni  (3 hónap alatt szokott nálunk lezajlani egy tervezés, az első találkozástól, megbízástól, szerződéstől az ÉTDR-es tervfeltöltésig, egy minőségi ház esetén) , így szerződéseket és terveket kell módosítani, valamint a megbízónak meg kell értenie, hogy a hiánypótolás,  nem feltétlenül az építész tájékozatlanságát, vagy figyelmetlenségéét tükrözi, hanem a jogi környezet élhetőségét vagy élhetetlenségét. A tervbeadástól kezdődően az egyes hivataloknak és szakhatóságoknak 15 napon belül kell írásban ÉTDR-en, e-mail-ben vagy postai úton reagálniuk a megbízónak és /vagy a tervezőnek és /vagy meghatalmazottjuknak a kapott tervanyag és a befizetett illeték(-ek) fejében. Valamint a megbízó szomszédainak is ettől a pillanattól kezdve joguk és lehetőségük reagálni a tervekre hivatalosan és személyesen. Ha az  építési hatóság, a főépítészi hivatal, az önkormányzat és az egyes szakhatóságok jóváhagyják a tervet, és nincs hiánypótlás, akkor a terv engedélyt kap építésre, a hivatalok záradékolják és jogerőre emelkedik, újabb 15 napon belül. Ha a terv jogerőre emelkedett, akkor már nincs beleszólása senkinek. Épülhet a ház. Ha közben mégis módosítás van a jogerőre emelkedés után, az új hivatali eljárás, új illetéki díjakkal. Ha engedélyt kapott a ház építésre, akkor lehet kivitelezőket pályáztatni, vagy keresni. A kivitelezőnek e-naplót kell vezetni, vagy vezettetni felelős műszaki vezető, vagy műszaki ellenőr-szakértő által, minden engedélyezési tervfüggő építkezésnél. Így a kivitelezés történései a terv tükrében kerülnek az egyes hivatalokhoz elektronikusan, valamint a kivitelező is szakszerű, tervszerű és szép munkát kell, hogy végezzen. A jogerős építési engedély kézhezvételétől kezdve 2 éven belül el kell kezdeni az építkezést, valamint 3 éven belül le is kell folytatni családi ház esetén. Ha a ház elkészült, akkor hatósági szemrevételezés és használatbavételi engedély kézhez vételétől kezdve lehet beköltözni (-és megúszni a különböző bírságokat a türelmetlenkedések és a meggondolatlanságok miatt.)

A munka közös a megbízóval, nem az építészé a ház és nem a megbízó tervezi. A megbízó is tervezheti, sőt örülünk is ha így van, de általában vannak szellemi paraméterei egy építésznek, ami nem azonos egy  más szakmabélivel, habár sok szakmát lefed egy építész hivatás: "A magyar építész nem elég kockás inges, ahhoz, hogy mérnök legyen, nem elég sötétkék galléros, hogy mester, nem elég fehér galléros, hogy építész, vagy jogász,  nem elég világoskék galléros hogy manager nem elég, svájcisapkás, hogy művész legyen"...

Tehát akkor mi is lesz 2016-ban egy MAGYAR ÉPÍTÉSZ?

Mindenek előtt szerény.

Tehát:

-jogász
-szakértő
-író
-menedzser
-könyvelő
-tanár
-pszichológus
-mérnök
-technikus
-szakoktató
-szakmunkás
-építész
-ember
-É1

(Legalább is a fentiek szükségesek egy engedélyezési terv eredményes elkészítéséhez, a jogerős építési engedély elnyeréséhez s a végén az elkészült ház felépítéséhez vagy építtetéséhez.)

Hajrá! Kedves leendő ÉPÍTÉSZEK! Lehet próbálkozni! : )

I. feladat, nem csak építészeknek:

90-es években épült ház átiratát és bővítését kell ablakokkal és ajtókkal arányosan "felszerelni" !



Minden kedves megbízónknak készülhet egy ilyen ingyen és bérmentve, (azaz ennek a színes- ablakos változata), amennyiben komolyan vesz minket.

A SZEG egyik változata a fenti feladatra.

 S egy másik kedvcsinálónak rajzolt ház Solymárra:



Szilágyi Szabolcs
Szabó János
Pétery Tamás
építészek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése